måndag 4 oktober 2010

Skall din inkomst skattas i Sverige eller utomlands?

Skall din inkomst skattas i Sverige eller utomlands?


Du har en inkomst som antingen skall beskattas i Sverige eller i något annat land, eller helt eller delvis i båda länderna. För att komma till rätt slutsats i denna situation har vi tre regelverk att söka ledning i.

-Svensk intern skatterätt
-Sveriges dubbelbeskattningsavtal med X-land
-X-lands interna skatterätt

Dubbelbeskattningsavtalens (dba) syfte är bland annat att viss inkomst inte skall beskattas två gånger, först i land Y och sedan i land X. Andra syften med dba är att man har velat gynna vissa stater och ge beskattningsrätten till dem, ofta utvecklingsländer. Den gyllene regeln i dba-rätten säger att ett skatteavtal (dba) aldrig kan utöka ett lands beskattningsrätt, endast begränsa den. Detta innebär att om den interna rätten inte ger ett visst land beskattningsrätt över en inkomst kan inte ett dba ge beskattningsrätt för inkomsten.


Fysiska personer
När är en fysisk person skattskyldig i Sverige? I vår interna rätt skiljer vi på personer som är obegränsat respektive begränsat skattskyldiga.Enligt svensk intern skatterätt är följande fysiska personer obegränsat skattskyldiga i Sverige

- Den som är bosatt i Sverige.
- Den som stadigvarande vistas i Sverige.
- Den som har väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare har varit bosatt här.


Med stadigvarande vistelse brukar avses vistelse i Sverige under mer än ett sex månader. Tillfälliga avbrott i sverigevistelsen räknas in i tiden för sverigevistelsen.
Vid avgörandet om en person har väsentlig anknytning till Sverige görs en sammanvägning av följande anknytningsfaktorer:
  • om han är svensk medborgare,
  • hur länge han var bosatt här,
  • om han inte varaktigt är bosatt på en viss utländsk ort,
  • om han vistas utomlands för studier eller av hälsoskäl,
  • om han har en bostad här som är inrättad för åretruntbruk,
  • om han har sin familj här,
  • om han bedriver näringsverksamhet här,
  • om han är ekonomiskt engagerad här genom att inneha tillgångar som, direkt eller  indirekt, ger honom ett väsentligt inflytande i näringsverksamhet här,
  • om han har en fastighet här, och
  • liknande förhållanden.
Praxis visar att anknytningsfaktorerna har olika vikt. Bostad, familj, näringsverksamhet (direkt eller genom bolag) och fastigheter har särskilt stor vikt. Vid bostad gäller det att kontrollera extra noga vad som gäller, om det är en fast bostad eller fritidsbostad samt var denna fritidsbostad i sådant fall är geografiskt beläget.

En fysisk person som inte bor i Sverige kan alltså pga. väsentlig anknytning vara skattskyldig här enligt vår interna rätt. Om denne bor i ett annat land, kan han bli skattskyldig också där enligt det landets interna rätt. I en sådan här situation blir skatteavtalet avgörande.

Oftast börjar en analys av skatteavtalet med att försöka finna ut var den skattskyldige skall anses ha sin hemvist enligt avtalet. De flesta dubbelbeskattningsavtal bygger på OECD:s modellavtal. När ett dba skall förhandlas fram av två stater brukar man utgå från modellavtalet och sedan göra de anpassningar länderna finner lämpliga. Skatteavtalens hemvistregler lämnas vanligen utan ändringar. I huvudsak fungerar hemvistreglerna i våra skatteavtal på följande sätt.
Först fastställs om den aktuella personen är skattskyldig i något av de båda länderna enligt deras interna rätt. Om personen är skattskyldig i det ena landet har han också hemvist i det landet enligt avtalets regler. Om personen har hemvist i båda länderna och är en fysisk person gäller följande:
a) han anses ha hemvist endast i den stat där han har en bostad som stadigvarande står till hans förfogande; om han har en sådan bostad i båda staterna, anses han ha hemvist endast i den stat med vilken hans personliga och ekonomiska förbindelser är starkast (centrum för levnadsintressena);
b) om det inte kan avgöras i vilken stat han har centrum för sina levnadsintressen eller om han inte i någondera staten har en bostad som stadigvarande står till hans förfogande, anses han ha hemvist endast i den stat där han stadigvarande vistas;
c) om han stadigvarande vistas i båda staterna eller om han inte vistas stadigvarande i någon av dem, anses han ha hemvist endast i den stat där han är medborgare;
d) om han är medborgare i båda staterna eller om han inte är medborgare i någon av dem, avgör de behöriga myndigheterna i de avtalsslutande staterna frågan genom ömsesidig överenskommelse.
För att en utlandssvensk skall slippa betala svensk skatt, måste han antingen se till att bli begränsat skattskyldig här enligt vår interna skatterätt eller se till att de inkomster han har skyddas från svensk beskattning av aktuellt skatteavtal.

Stockholm Tax
www.stockholmtax.blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar