fredag 19 november 2010

K10-koll inför årskiftet !

Maximera skattelättnaden - kolla dina löneuttag under 2010
2010 leder mot sitt slut och det är dags att kontrollera hur dina löneuttag ser ut för dig som driver ett bolag som är ett så kallat fåmansföretag. Enligt förenklingsregeln (sida 1 blankett K10) gäller att du kan plocka ut utdelning till en beskattning om 20 % upp till det gränsbelopp du har rätt att beräkna. Har du under året tagit ut en lön som motsvarar minst 10 inkomstbasbelopp (511 000 kr under 2010)  eller 306 600 kr (6 inkomstbasbelopp) plus 5 % av hela lönesumman för samtliga anställda, kan du använda huvudregeln som då ger dig rätt att beräkna ett löneunderlag vid beräkning av gränsbeloppet som kan leda till möjlighet till större uttag av utdelning som beskattas som kapital. Utdelning och kapitalvinster som överstiger gränsbeloppet beskattas till stor del i inkomstslaget tjänst med de marginalskatteeffekter som finns där, därför är det extra viktigt att titta på dom här frågorna inför ett årskifte. Det är utbetalda kontanta löner för respektive inkomstår som räknas. Senast den 31 december 2010 måste alltså lönen vara utbetalad.

Mellan närstående går det att planera löneuttagen över åren. Om några släktingar tar ut lön från bolaget (behöver ej vara delägare) räcker det att en i närståendekretsen tar ut lön motsvarande löneuttagskravet (10 ibb)

Sista chansen att utnyttja lättnadsreglerna!
År 2006 ändrades skattereglerna och skatten sänktes på aktieutdelningar i onoterade aktiebolag. I samband med det togs möjligheten bort för ägare till fåmansbolag att få skattefria utdelningar/kapitalvinster — de s.k. lättnadsreglerna. Under en femårsperiod har man det funnits en övergångstid som nu går till ända och den 31 december i år är sista chansen att utnyttja dessa regler. Informationen finns förtryckt i inkomstdeklarationen 2010 för delägare i fåmansföretag (taxeringsår 2011).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar